skip to Main Content

Fırsatların peşinden koşulmaz, doğru hazırlığı yapıp beklersen fırsatlar kucağına düşecektir.

Kayra Akıalp

Geleceği okumak büyük ölçüde imkansız. Her şeyin bir anda alt üst olabildiği bir dünyada yaşıyoruz. Ama genel trendler çok da değişmiyor. Önemli ve güçlü sinyalleri ayırt edip, mümkün olan imkanları en doğru şekilde değerlendirerek, beklenmeyen olaylar karşısında daha hazırlıklı olabiliriz. Birçok kişi için tehdit olan gelişmeler bizim için bir fırsat bile olabilir. August Compte’un dediği gibi: “Öngörebilmek için bilmek, muktedir olabilmek için de öngörebilmek.”

İşte böyle bir vaatle bu siteyi hizmetinize sunmak istedim. Geleceği okuduğumu, her konuda hazırlıklı olduğumu iddia etmem mümkün değil. Ama gördüklerimi, tespitlerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmayı arzu ediyorum. Bir anlamda önemli noktaları bağlayabilmek, görev aldığım değişik konumların bana sunduklarını sizlere aktarmak istiyorum. Tabii ki bu sitenin içeriği hem benim deneyimlerim hem de sizlerin beklentileriyle en ideal halini alacak. Onun için lütfen önerilerinizi eksik etmeyin.

RK Academy Hakkında

Dr. Rıza Kadılar tarafından 2020’de kurulan RK Academy, sunduğu farklı gelişim alanları ile katılımcıların hayata avantajlı bir açıdan bakmasına ve daha anlamlı, dolu dolu, tatminkar bir hayat sürmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Dr. Rıza Kadılar’ın konuşmaları ve yazılarıyla da ilham verdiği bu platform; dünyayı anlamak, gelişmeleri takip etmek ve hayat stratejilerini oluşturmak isteyenlerin buluşma noktası.

Gelişim Alanları

Başarının tanımı nedir? Nasıl elde edilir? Nasıl elde tutulur? Başarısızlıklar nasıl işimize yarar? Kıtlık yerine bolluk duygusunu nasıl yeşertiriz? Başarının psikolojisi nedir? Başarının bedeli nedir? İki başarı anı arasındaki zaman nasıl geçer? Gelecekteki başarıların peşinden koşarken geçen hayat nasıl bir başarıdır?

Benim yakın çevrem hep başarı odaklı yetişti. Başarının nasıl yakalanacağı, nasıl başarılı olunacağı hakkında birçok ipucu var paylaşabileceğim. Bu ipuçlarından daha da önemlisi başarı duygusu ile aramızdaki ilişkiyi ele alacağız bu bölümde. Hiçbirimiz başarı uğruna heba edilmiş bir hayat istemeyiz. Feda edilenleri hesaba katmadan bir başarının bedeli ölçülmeden nasıl ilerlenir ki hayatta. Yani hem başarı odaklı olup hem de harmoni içinde dengeli bir hayatın sırlarını keşfedeceğiz birlikte.

İş hayatım hep kurumlarda geçti. Kurduğum, hayata geçirdiğim kurumlar da oldu. Sonuçta geriye bakınca kariyer yolculuğu hakkında paylaşacaklarım oldukça birikmiş. Kariyer nasıl bir yolculuk? En önemli bileşenleri ne? Nedir bizi o yolculukta enerjik ve istekli tutan? Kariyer nasıl tasarlanır? Kariyer basamakları nasıl çıkılır? Kurumsal kültürü anlamak ve uyumlu olmak için neler işimize yarar? Nasıl iş aranır? Hangi sektörlerde gelecek var? Bana uyan kariyer nedir? İşimize yarayan mülakat teknikleri nelerdir?

Anılar, ilham verecek tavsiyeler, taktikler ve deneyimler bizi burada bekliyor. İş dünyası liderleri, insan kaynakları duayenleri, değerli uzmanlar ve konuk sohbetleri ile renklenen bir serüven “kariyer avcısı”…

“İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir”. Ne güzel özetlemiş Yunus Emre. Bu bölümde kendimizi tanımamızı sağlayan yöntem ve uygulamalar, mindfulness ve meditasyon çalışmaları ile liderlik üzerine birikimlerimizi sunduğumuz paylaşımlar sizleri bekliyor.

Dijital dönüşüm çağında liderlik üzerine bugüne kadar bildiğimiz birçok doğru baştan tanımlanıyor. Hem bu alanda aldığım uluslararası eğitimler hem Boğaziçi Üniversitesinde geçtiğimiz dönem verdiğim dersin kapsamı hem de gerek PERYÖN bünyesinde başlattığımız çalışmalar gerek kendi araştırmalarım burada sizlerle buluşuyor.

Liderlik üzerine çok değişik söylemler var. Biz burada lider duruşu odaklı olarak bir süreç takip ediyoruz. Durumsal liderlikten liderlikte kapsayıcı tutum ve dile, iletişim becerilerinden iç dünyamızın dışa yansımasına kadar her boyuta bakıyoruz.

Bir virüs nelere mal oldu değil mi? Kendimizi güvende hissederek vücut ve ruh sağlığımıza yatırım yapmaya ihtiyacımız var. Maalesef tek doğru yok bu alanda, birçok yaklaşım sürekli dikkatimizi çeliyor. Zaman zaman kısa vadeli kazanımlar için uzun vadede neyi riske attığımızı bilemiyoruz. Bu bağlamda asırlar boyu doğrululuğu milyarlarca insan tarafından teyit edilmiş Ayurvedik beslenme ve yaşam felsefesine yer veriyoruz bu bölümde.

Günlük yaşamda vücut sağlığı konusunda da güvendiğimiz paydaşlarımız ile sizlere kapsamlı ve sürdürülebilir, doyurucu çözümler sunuyoruz.

Günümüzde her bir bireyin koçluk becerilerine haiz olması gerektiğine inanıyorum. Hangi mesleği icra ediyor olursanız olun koçluk becerileri uygun ortamda uygun bir şekilde kullanıldığında sizlere ve dokunduğunuz bütün sistemlere büyük bir fayda sağlayacak. Yargısız duruş, dinlemek, güçlü sorular sormak, odakta kalmak, empati, cesaretlendirme, geri besleme vermek ve daha niceleri…

Mentorluk ise ütopik bir serüven. Herkesin durumsal bilgeliğini başkalarının hizmetine sunduğu, bir karşılık beklemeden ilham veren deneyimlerini paylaştığı ve iletişim içinde olduğu herkesin kendi yolculuğunda daha da donanımlı olmasını sağladığı bir toplum düzeni düşünebilir misiniz? Bir sosyal eşitleyici olarak, birlikte dönüşüm ve gelişim amaçlı bir liderlik modeli olarak, bir ortak kültür mimarı olarak mentorluk bütün kurumlarda ve ortak bir gaye çevresinde buluşmuş bütün toplumlarda doğal olarak günlük kullanımda olan bir uygulama olmalı.

İşte bu köşede yirmi yıla yakın bu alanda biriktirdiklerimi paylaşıyorum. EMCC Türkiye ve sonrasında Dünya Başkanı olarak geçirdiğim 10 yılı aşkın dönem, kendi koçluk okulum ve ardından uluslararası değerli bir okulun temsilcisi olarak yaptığım çalışmalarım, destek verdiğim mentorluk projeleri, mentorluk ve koçluk eğitimlerinden geriye kalan tortular ve paylaşımlar burada…

Ülkemizde koç ve mentor sayısının katlanarak artacağına inanıyorum. Sadece büyük şehir merkezlerinde değil, ülkemizin her köşesinde dostlarımızın bu eğitimlere ve paylaşımlara makul bir maliyetle ulaşabilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda akredite eğitimlerden dönemsel sohbetlere, tematik oturumlardan deneyim paylaşımlarına kadar dolu dolu bir içerik sunuyoruz.

Rıza Kadılar Hakkında

EMCC (European Mentoring and Coaching Council) Dünya Başkanı olan Dr. Rıza Kadılar, Ankara Fen Lisesi’nden sonra ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olup, Stanford Üniversitesi’nde yüksek lisansını, HEC, Paris’de MBA ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde basın ekonomisi üzerine doktorasını yaptı. INSEAD Executive Education bünyesinde yer alan “Strategic Bank Management” programını tamamladı.

Profesyonel kariyerine 1994 yılında Türk bankacılık sektöründe Türk Ekonomi Bankası’nda başlayan Dr. Kadılar, 1998 yılında TEB’in ilk yurtdışı iştirakini kurmak üzere Hollanda’ya yerleşti. TEBNV’deki kariyerini bankanın Türkiye temsilcisi olarak devam ettirdikten sonra, 2002 sonunda Londra merkezli Sabancı Bank plc’de Genel Müdür Vekili olarak görev aldı. Grup bünyesinde gerçekleşen yeniden yapılanma sonunda Akbank grubun yurtdışı iştiraklerinin birleştirildiği Hollanda merkezli bankasına Genel Müdür olarak atanmasını takiben Avrupa’nın önde gelen yatırım bankalarından, Fransa merkezli NATIXIS’e 2006 yılında Türkiye ülke yöneticisi olarak katıldı. Halen hem bu bankanın Türkiye ülke müdürü ve temsilcisi olarak görev yapmaktadır.

Dr. Kadılar Londra Merkezli “Global Trade Review” yayın kurulu üyesidir ve Bloomberg Businessweek Türkiye dergisinde değişik konularda görüşlerini paylaştığı makaleleri yayınlanmaktadır. Değişik konularda yayınlanmış beş kitabı olan Dr Kadılar’ın “küresel değişim”, “dijital dönüşüm ve liderlik”, “İK’da dijitalizasyon”, “mentorluk ve koçluk programlarını tasarlanması” ve “kapsayıcı liderlik gelişimi” süreçlerinde çalışmaları bulunmaktadır. Teknoloji startup yatırımları yapan Dr. Kadılar mesleki kariyerinin yanı sıra English Speaking Union (ESU) Türkiye ve Çin-Türk Araştırma Merkezi başkanı, “Institut du Bosphore” (TÜSİAD) bilim kurulu üyesi ve Hisar Eğitim Vakfı mütevellisidir.

Back To Top