skip to Main Content
KOÇLUKTA ORTAKLIK NE DEMEK?

KOÇLUKTA ORTAKLIK NE DEMEK?

“Koçluk, müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyellerini maksimize etmek amacıyla düşünce doğurucu ve yaratıcı bir süreçte onlarla ortaklık yapmaktır.”

Potansiyel bir önceki yazımın konusuydu. Sıra ortaklık yapmaya geldi ve de ortaklığın temeli olan göz hizasındaki ilişkilere. Çok eskilerde bir bilgenin hikâyesini dinlemiştim:

“Annesi ve babası çocuklarında bir farklılık olduğunu hissederek onu bir tapınağa gönderirler. Delikanlı, olma yolunda, hızla kendisine öğretilen uygulamaları, kadim bilgileri yutarcasına hatmeder ve manevi mertebeleri birer birer aşar. Yıllar su gibi akıp gider, gün gelir tapınağın başındaki rahip yerini kendisine bırakır. Bir süre tapınağın sorumluluğunu çok güzel taşır ve yönetir. Günlerden birgün kralın yolu o bölgeye düşer, tapınağı ziyaret edecektir. Hazırlıklar günler öncesinden yapılır ve bilge kralın karşısına çıkar. Ziyaretin ardından öğrencilerini toplayıp;

– Ayrılıyorum tapınaktan, der. Bir süre başınızın çaresine bakacaksınız.

Öğrencileri şaşkındır;

– Sizlere öğrettiklerimi uygulayamadım, kralın karşısında heyecanlandım. Ne zaman, kendime en az bir kral kadar değer veririm; ne zaman gökyüzündeki bir bulut ile yeryüzündeki bir karıncanın ya da bir dilenci ile bir soylunun herhangi bir farkı kalmaz nazarımda, o zaman beni bulursunuz karşınızda. Çıkarım tekrar huzurlarınıza.

Bu sözlerden sonra bilge ormanın girişinde gözlerden kaybolup gider…”

İşte bu anlayıştır, göz seviyesinde ilişkilere esas olan. Görünürde değil, beynimizin ve hayatın içinde ne kadar eşit hissedip davranıyoruz? Bir zamanlar Avusturyalı CEO’mun sürekli hatırlattığı gibi, hayatın her alanında “göz hizasında”* ilişkiler bırakın koç olmayı, insan olma yolunda çook önemlidir. Görünürde değil, beynimizin ve hayatın içinde ne kadar eşit hissedip davranıyoruz? Kadın-erkek, ast-üst ayırdetmeden…

 

GÖZ SEVİYESİNDE ORTAKLIK

Koçlukta ortaklık, koçun sandalyesinin danışanın sandalyesi ile aynı seviyede olması demek. Sıkça kullanılan tabirdeki gibi, “işin uzmanı” değildir ki koç, “sürecin ortağı”dır. Böylece koç; uzman, danışman, eğitmen ve terapistten ayrılır. Konu hakkında tecrübesi artı olmakla beraber, elzem değildir. Bu kıstasla mentorluktan da ayrı bir yere sahiptir. Beraber çıkılan yolda, yol arkadaşıdır. Yolun, yoldaki tabelaların, varılacak olan noktanın farkındalığını güzel sorularla karşıya yansıtır; sorunları üstlenip çare bulmaya çalışmaz.

Koç’un;

 

Konuyu koçiden daha iyi bilmesi gerekmez.

Herhangi bir bilgi aktarması söz konusu değildir.

Uzun veya kısa vadeli kişisel gelişim sürecine eşlik etmesi beklenir.

 

Koçluğunuzun ve hayatınızın her aşamasında keyifli ortaklıklar diliyorum sizlere…

 

*İngilizcesi eye-level

This Post Has 0 Comments

Bir cevap yazın

Back To Top