Etkin Bir Dinleyici Olmak İçin Neler Yapabiliriz?
İyi ve etkin bir dinleyici olmak, iletişim becerilerimizin en önemli bileşenlerindendir. İnsanlarla sağlıklı bir iletişim kurmak için, onların söylediklerine gerçekten kulak vermek, anlamaya çalışmak ve doğru bir şekilde yanıt vermek gerekir. Peki, etkin bir dinleyici olmak için neler yapabiliriz?
Birisi konuşurken hiç dikkatinizin dağıldığı oldu mu? Elbette olmuştur, hepimizde oluyor. Ortalama bir insanın dikkat süresi sekiz saniyedir. Artık dikkatimizi dağıtacak çok fazla şey var, herkesin ilk aklına gelen şey; telefonlarımız ve içindeki günlük zamanımızın çoğunu harcadığımız sosyal medya uygulamalarımız. Durum böyle olunca etkin bir dinleyici olmak için bir şeyler yapmak gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki Farklar
İyi ve Etkin Bir Dinleyicide Olması Gereken Özellikler
İyi ve etkin bir dinleyicide olması gereken özellikleri gelin birlikte inceleyelim,
Dikkatinizi Vermenize Engel Olan Şeyler Neler?
Etkin bir dinleyici olmak için öncelikle dikkatinizi tamamen karşı tarafa vermelisiniz, peki dikkatinizi vermenize engel olan şeyler neler? Karşınızdaki kişiyle konuşurken, telefonunuzla, bilgisayarınızla veya başka bir şeyle meşgul oluyorsanız konuşan kişiye tam olarak odaklanarak, söylediklerini anlamakta ve özümsemekte zorluk çekebilirsiniz. Dikkatinizi vermenize engel olan şeylerden arınmak başlamak için iyi bir adım olabilir.
Empati Kurmak İçin Neye İhtiyacınız Var?
Empati, karşımızdaki kişinin duygularını anlama ve onlara duyarlılık gösterme yeteneğidir. Empati, iyi ve etkin bir dinleyicinin taşıması gereken bir özelliktir. Empati kurmak için neye ihtiyacınız var? Olaylara anlatıcı kişinin perspektifinden bakmak ve onun ne hissettiğini anlamaya çalışmak. İhtiyacınız olan tam olarak bu!
Nezaketen mi Dinliyorsunuz Yoksa Gerçekten Dinliyor musunuz?
Farkında olarak ya da olmayarak, çoğu zaman birbirimizi meraktan değil, nezaketen dinliyoruz. Bu zamanlarda iyi ve etkin bir dinleyici olarak görünebiliriz fakat niyetimizin nezaket değil merak olması gerekir, gerçek anlamda anlattığınız kişinin yaşadıkları sizin için önemli mi? Gerçek diyaloglar dinliyormuş gibi yaptığımızda değil gerçekten merak ederek dinlediğimizde gerçekleşir.
İsabetli Sorular Soruyor musunuz?
İyi ve etkin bir dinleyicide olması gereken özelliklerden birisi de soru sormak. Daha fazla cevap vermek için çabalamak yerine direkt olarak konuyla alakalı sorular sorarak karşınızdaki kişiye gerçekten ilgilendiğiniz izlenimini verirsiniz ve bu sayede konuşmacı da karşısında iyi bir dinleyici olduğunu görüp daha fazla detay paylaşır. İsabetli sorular soruyor musunuz? Karşınızdakine isabetli sorularınızla bir güven alanı tahsis edebilirsiniz.
Jest ve Mimikleriniz de Dinlemenize Eşlik Ediyor mu?
Aktif dinleme, konuşan kişinin söylediklerini anlamaya çalışmak ve bu çabayı göstermek için göz teması kurmak, kafa sallamak gibi onaylama ifadeleri kullanmak veya zaman zaman karşınızdaki kişinin cümlelerini ona tekrarlamaktır. Karşınızdaki kişi dinleme eylemini jest ve mimikleriyle zenginleştirdiğinde nasıl hissediyorsunuz?
Sabrınız Konuşmacının Konuşmasını Bitirmesine İzin Veriyor mu?
İyi bir dinleyici, karşısındaki kişinin sözünü kesmekten kaçınır. Karşınızdaki insan daha konuşmasını bitirmeden bir cevap verdiğiniz zaman ona verdiğiniz izlenim, “Senin anlattığın şeyle ilgilenmiyorum, vereceğim cevapla ilgileniyorum.” olur. Sabrınız konuşmacının anlatacaklarını bitirmesine izin veriyor mu?
Yargılamaktan Kaçınıp Tarafsız Bir Yaklaşım Benimseyebiliyor musunuz?
İyi dinleyiciler tarafsız kalmaya ve konuşmacıdan duydukları hakkında yargıda bulunmaktan kaçınmaya çalışırlar. Kişisel olarak konuşmacıyla aynı fikirde olmasanız bile, herkesin fikirlerini şekillendiren farklı deneyimlere sahip olduğunu unutmamalıyız. Siz yargılamaktan kaçınan tarafsız bir yaklaşım benimseyebiliyor musunuz? Birisiyle paylaştığınız şeylerin konuşmacı-dinleyici bağlamından koparak konuşmacı-yargılayıcı bağlamına evrilmesini ister misiniz?