skip to Main Content
Çalışanlar İçin Etkili Pozitif Ve Negatif Geri Bildirim Örnekleri

Çalışanlar İçin Etkili Pozitif ve Negatif Geri Bildirim Örnekleri

Geri bildirim, çalışanların performansını artırmak ve kariyer gelişimine katkı sağlamak için en etkili araçlardan birisidir. Bu yazıda, geri bildirimin önemini ve geri bildirim örnekleri ile etkili geri bildirim vermenin ve almanın yollarını ele alacağız.

 

Herkes takdir edilmek ve yaptığı işin fark edildiğini, değer gördüğünü hissetmek ister. Çalışanlarınıza geri bildirimde bulunduğunuzda, aslında onlara “Sizin yaptıklarınızın farkındayım ve size değer veriyorum” diyorsunuz.

 

Pozitif geri bildirim örnekleri ile çalışanların şirketi nasıl etkilediklerini bilmelerini sağlayabilir ve şirketinizin çalışma kültürünü geliştirebilirsiniz. Yalnızca pozitif geri bildirim değil aynı zamanda olumsuz geri bildirimler de faydalıdır, uygun negatif geri bildirimler ile çalışanların kendilerini daha iyi olmak için motive etmelerini sağlayabilirsiniz. Geri bildirim konusunda aşağıdaki hususları paylaşmak ve yorumlarınızı almak isteriz

 

Geri Bildirim Türleri

 

3 tip temel geri bildirim türü sayılabilir.

 

Takdir Formatı

 

Takdir türündeki geri bildirimler, işyerindeki yüksek performansı, iyi davranışları ödüllendirmeye odaklanır. İnsanlara duygusal tatmin sağladığı ve onları mevcut performanslarını sürdürmeye teşvik edebildiği için çok önemlidir.

 

Değerlendirme Bazlı Geri Bildirim

 

Değerlendirme bazlı geri bildirim, resmi bir yapıya sahip olduğu ve işin içine performans tabloları karıştığı için çalışanların bu geri bildirim türünde diğerlerine göre gerilmesine sebep olabilir fakat İK birimleri tarafından doğru uygulandığı takdirde geri bildirimin performans artırma ve sürdürme hedefine yardımcı olacaktır.

 

Koçluk Formatı

 

Koçluk formatı, çalışanların becerilerini geliştirmesine ve bilgi düzeylerini genişletmesine yardımcı olur.

 

Koçluk formatlı geri bildirimin benzersiz özelliği ise mevki fark etmeksizin ister yönetici, ister çalışan olsun şirketteki herkese bütünleyici biçimde uygulanabilmesi ve böylece işyerindeki ilişkileri güçlendirmesidir. Ayrıca düzenli takip gerektirdiği için takdir ve değerlendirme bazlı geri bildirim formatlarının bir karışımı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Koçluk formatının uygulanması için kurum dışı koçluk hizmeti veren profesyonel koçlar ile iş birliği yapılabileceği gibi koçluk eğitimi alarak koçluk ünvanını kazanmış olan kurum içi İK personelleri de bu geri bildirim sürecini yönetebilir.

 

Olumlu geri bildirim yapan bir yönetici ve çalışan

Olumlu Geri Bildirim Örnekleri

 

Bir şablon olarak kullanabileceğiniz bazı olumlu çalışan geri bildirim örnekleri ve fikirlerini aşağıda bulabilirsiniz. Elbette aşağıdaki şablonları kendi durumunuza uyarlamanız gerekmektedir.

 

1-Bir Çalışan Takım Arkadaşına Yardım Ettiğinde

 

İşyerindeki özverili davranışlar her zaman takdiri hak eder, bu nedenle bir çalışanın takım arkadaşlarına yardımcı olduğunu fark ettiğiniz zaman mutlaka olumlu geri bildirim vermelisiniz.

 

Örneğin:

 

“Zeynep, senin başkalarına yardım etmek konusunda oldukça özverili olduğunu fark ettim. Örneğin geçen hafta, zamanını almasına rağmen Ahmet’in hazırlaması gereken teklifi hızlı bir şekilde bitirmesine nasıl yardım ettiğini gözlemledim. Takım arkadaşların için müthiş bir kurtarıcısın.”

 

2-Bir Çalışan Çok Çalışıyor

 

Sıkı çalışma da her zaman takdir edilmelidir. Çalışkan çalışanın bu hareketini sürdürebilmesi için motivasyon kaynağı olacak bir geri bildirim verebilirsiniz.

 

Örneğin:

 

“Bu müşteriyi memnun etmek için çok çalıştınız ve çabalarınız meyvesini verdi. Daha fazlasını yapmaktan çekinmeme, inisiyatif alma ve böylesine karmaşık bir projeyi hakkıyla yönettiğiniz için sizi takdir ediyorum.”

 

3-Birisi Problemlere Pratik Çözümler Üretiyor

 

Problem çözme yeteneği, herkesin sahip olamayacağı, en çok aranan becerilerden biridir. Bu yüzden aşağıdaki örneğe benzer şeyler söyleyerek bu niteliğe sahip çalışanları motive edin:

 

Örneğin:

 

“Son projeyi tamamlamak çok zordu, değil mi? Yine de bulduğun akıl dolu çözümlerle başarılı bir iş çıkardın. Şirkete ve atanan projelere bağlı olduğunu görüyorum ve bunu çok takdir ediyorum, eline sağlık.”

 

4-İletişim Becerileri Güçlü Çalışanlar

 

Her başarılı şirket, iletişim becerileri gelişmiş olan çalışanlara ihtiyaç duyar. İyi iletişim becerilerinin altını çizerek çalışanları övmek onları gelecekte daha da iyisini yapmaya teşvik edecektir.

 

Örneğin:

 

“Yusuf, son projede yaptığın sunum gerçekten harikaydı. Çok net ve anlaşılır bir şekilde tüm ekibi projedeki hedeflerimiz ve planlarımız hakkında bilgilendirdiniz. İletişim becerilerin gerçekten etkileyici.”

 

5-Bir Çalışan Fayda Sağlayan Fikirler Üretiyor

 

Bir çalışanınızın son toplantıda harika bir fikir ürettiğini varsayalım. Ona özgüven aşılayacak ve motivasyonunu artıracak cümleler kurabilirsiniz.

 

Örneğin:

 

“Dünkü toplantıda projede önerdiğin değişiklikler harikaydı. Projeye yeni bir soluk getirdiğini söyleyebilirim. Böylesine yaratıcı fikirler sunman takdire şayan.”

 

Negatif geri bildirim yapan bir yönetici

Negatif Geri Bildirim Örnekleri

Negatif geri bildirim, çalışanların performanslarını düzeltmesi için gereklidir. Ancak, doğru şekilde uygulanmazsa, olumsuz etkilere yol açabilir. Aşağıdaki olumsuz geri bildirim örnekleri, olumsuz geri bildirimin nasıl verilmesi gerektiği konusunda yardımcı olabilir.

 

1-Bir Çalışanın Önceliklendirme Problemi Var

 

Çalışanınızın performansının sekteye uğradığını fark ettiğiniz zaman yapıcı bir eleştiri yapabilir ve durumu birlikte ele alabilirsiniz.

 

Örneğin:

 

“Seninle önceliklerin hakkında konuşmak istiyorum. 2. ve 3. projelerde çok iyi iş çıkardığını fark ettim ama 1. projede işler pek yolunda gitmiyor. Bazı projelere özellikle kişisel ilgi göstermenizi takdir ediyorum, ancak bu ayki hedeflere öncelik vermemiz çok önemli. 1. proje üzerinde çalışmak için eksik kaynakların var mı? İstersen tekrar gözden geçirelim ve yol haritamızı birlikte belirleyelim.”

 

2-Bir Çalışan Sürekli Geç Kalıyor

 

Sürekli olarak geç kalan veya işe gelmemezlik yapan çalışanlar çoğu zaman hatalarının farkındadır fakat organize olmakta zorlanıyor olabilirler. Çalışanınızla konuşurken konuya dikkat çekin ve geç kalmanın veya devamsızlığın kişinin günlük görevlerinde başarılı olması üzerindeki etkilerinin altını çizmeye çalışın.

 

Örneğin:

 

“Mert selam, sabah toplantılarımızda genellikle olmadığını fark ettim. Önemli bilgileri ve gündemi kaçırmış olabileceğin konusunda endişeleniyorum, bundan dolayı diğer ekip üyelerinin seninle senkronize olması zor olabilir. İstersen seninle birlikte gözden kaçırmış olabileceğin şeyler hakkında biraz konuşalım. Sen de gelecekte de böyle olmaması için toplantıları kaçırmamaya çalış.”

 

3-Bir Çalışan Sorumlu Olduğu Projeyi Geç Teslim Ediyor

 

Projelerin geç teslim edilmesi müşteriler tarafından hiçbir zaman hoş karşılanmaz. Buna sebebiyet veren çalışanlarla konu üzerine konuşmak ve geri bildirim vermek durumun fark edilmesi için çok önemlidir.

 

Örneğin:

 

“Seninle son projedeki tutumun hakkında biraz konuşmak istiyorum çünkü gecikmen müşteri tarafından hoş karşılanmadı ve şirketimizi etkiledi. Görevini zamanında tamamlamak için çok çaba sarf ettiğini biliyorum ve şimdi geriye dönüp proje sürecine baktığımızda gecikmeye sebep olan engelleri tespit edebiliyoruz. Bir dahaki sefere projeye başlamadan önce teslimat tarihi erken olacaksa gecikmeye sebep olabilecek sorunları tespit etme konusunda daha aktif olmanı istiyorum.”

 

This Post Has 0 Comments

Bir cevap yazın

Back To Top